Even geduld a.u.b.

Maak een reservatie


Ronse

Must - Museum voor textiel

Must - Museum voor textiel
Bruulpark, 9600 Ronse
T: +32(0)55/232 816
gedeeltelijk toegankelijk voor andersvaliden

Elk bezoek aan het Must - museum voor textiel start aan het Must in het Bruulpark, 9600 Ronse.

Het Must - Museum voor textiel toont welke invloed de textielindustrie heeft gehad op de ontwikkeling van het toen nog kleine stadje Ronse. Hier zie je hoe architectuur, cultuur en kunst floreerden dankzij de bloeiende textielnijverheid. Doorheen een reeks interieurs en telkens audiovisueel begeleid door een ‘historische Ronsenaar', maak je op een unieke wijze kennis met het rijke Ronse van de 19de en begin 20ste eeuw. Zo ontdek je de schitterende stijlen die in die bloeiperiode furore maakten: Art nouveau, neogotiek en Art deco. Maar ook de weverskamer en het volkscafé "Den Dragonder" zijn opmerkelijk.

Het tweede gedeelte van het Must - museum voor textiel, kan je enkel nog bezoeken via vaste rondleidingen (zie openingsuren). Meld je hiervoor ook tijdig aan in het Must - museum voor textiel in het Bruulpark. T: +32(0)55/232 816.

Nadien bezoek je de oude textielfabriek "Cambier-Robette" in de Hoge Mote. Hier zie je het productieproces van grondstof tot afgewerkt product.

Onder begeleiding van de stadsgids kan je de afdelingen grondstoffen, voorbereiding en weverij bezichtigen, evenals het labo, het atelier van de meestergast en de stoommachine.
Een van de paradepaardjes van het Must is ongetwijfeld de weverij, waar de bezoeker een overzicht krijgt van de technische evolutie in deze sector tussen 1900 en 2000, en wel aan de hand van een 40-tal werkende getouwen. Van een uniek en levend museum gesproken.

N i e u w ! Eindig met een vrolijke noot. Het Must biedt je de mogelijkheid om je bezoek aan het Must te eindigen met volksspelen. Plezier voor groot en klein.

Ronse en textiel

Daguitstap Oudenaarde-Ronse: Historisch Textiel + Geleide fietstocht een rondje textiel

In de cultuursteden Oudenaarde en Ronse was textiel de voornaamste industrie en bracht ze welvaart met zich mee. Terwijl Oudenaarde een bloeiende wandtapijtennijverheid kende tussen de 15de en 18de eeuw, beleefde Ronse vooral in de 19de eeuw haar glorietijd. Deze dagtrip laat je kennismaken met het boeiende textielverleden van beide steden.

Ronse:
Bezoek het MUST - Museum voor textiel. In de weverij kan je aan de hand van meer dan 40 weefgetouwen duidelijk zien hoe de textielsector bleef evolueren. Uniek is dat elke spoelmolen, scheermolen, weefgetouw nog werkt. Van een levend museum gesproken! Tijdens de textielwandeling, kom je langs zowel de steegjes met arbeiderswoningen als de villa's van de textielbaronnen van toen.

Oudenaarde:
Eerst maak je kennis met het technisch aspect van het wandtapijt in het 18de-eeuwse Huis de Lalaing, waar je de restauratie van de historische wandkleden van naald tot draad kan volgen. 
Daarna breng je een bezoekje aan de prestigieuze historische collectie Oudenaardse wandtapijten, waarvan de meeste uit de 16de en 17de eeuw dateren. Het decoratief groenwerk of ‘verdures' is het best gekend, maar ook figuratieve reeksen en beeldtapijten hadden succes. 
De combinatie van beide locaties is een absolute must !!

Voormiddagprogramma in Ronse duurt 3u
10u: start aan Dienst Toerisme Ronse.
10u - 13u: Geleide textielwandeling met een bezoek aan het Must - Museum voor textiel.

Namiddagprogramma in Oudenaarde duurt 2u
15u -17u : start aan het restauratie- en weefatelier Huis de Lalaing + geleid
bezoek aan de historische wandtapijtencollectie in het MOU.

DIT PROGRAMMA KAN ALLE DAGEN GEBOEKT WORDEN, BEHALVE TIJDENS HET WEEKEND

Prijs deelnemers gedeelte Ronse
Duur : 3u - Inkom Must : € 2,00 per persoon
Gids : € 90,00 (max. 25 personen per gids)
Prijs deelnemers gedeelte Oudenaarde
Duur : 2u - Inkom : € 2,00 per persoon
Gids : € 50,00 (max. 20 personen per gids)

Geleide fietstocht : een rondje textiel
De textielfietsroute, die vanuit het stadscentrum vertrekt en voor een groot
deel door het ongerepte landschap van de Vlaamse Ardennen loopt, is een
uitdagende tocht voor fietsers met onderweg enkele stevige kuitenbijters. Deze
begeleide fietswandeling laat je kennismaken met het rijke textielverleden,
met talloze industriële relicten en de vele bezienswaardigheden die de ruime
omgeving van Ronse te bieden heeft. De gids zorgt voort een leerrijke begeleiding.
Een goed uitgeruste fiets met versnellingen is onontbeerlijk.
Duur : ca. 3 uur - Gids : € 90,00
Praktisch : er kunnen 2 stops voorzien worden, consumpties dienen ter
plaatse betaald te worden. Geen fietsen ter beschikking.

 

Crypte en Sint-Hermes

Sint-Hermescrypte - Kaatspelplein
Deze monumentale, Romaanse crypte (1089) vormt ongetwijfeld het architecturaal pronkstuk van de stad. De essentiële elementen zoals de verborgen grafkamer, de waterput, de badkamer voor geesteszieken zijn nog steeds zichtbaar. Tijdens de middeleeuwen was de crypte als bewaarplaats voor de relikwieën van St.-Hermes een druk bezocht bedevaartsoord. Men geloofde dat krankzinnigheid veroorzaakt werd door "het bezeten zijn" van de duivel en St-Hermes had de reputatie geesteszieken te kunnen genezen. Het genezingsproces ging met tal van rituelen gepaard waarover de gids je één en ander kan vertellen tijdens het geleid bezoek.
Duur: ca. 1 uur - Prijs: € 1,25 p.p.
Gids: € 30,00 (max. 50 personen per gids)

De Sint-Hermeskerk - Kleine Markt
In 1129 werd de nieuwe Sint-Hermeskerk plechtig ingewijd. Deze Laatgotische kerk eeft verschillende Romaanse accenten.
Het koorgedeelte werd prachtig gerestaureerd.
Duur: ca. 30 minuten - Gids: € 15,00 (max. 50 personen per gids)

De Sint-Hermestoren en beiaard - Kleine Markt
Een bezoek aan de Sint-Hermestoren zal je zeker ervaren als een verrassende ntdekking! Je maakt kennis met een historische toren van 79 meter hoogte en je staat iddenin het 12 ton klinkende brons. Na 128 treden kom je in de klokkenruimte met 49 eiaardklokken. Op een hoogte van 63 meter, na een beklimming van 208 treden, word je beloond met een prachtig en uniek panoramisch uitzicht. Bij helder weer kijk je zelfs tot in Frankrijk. Elk bezoek kan afgerond worden met een korte demonstratie van de beiaardbespeling.
Duur: ca. 1 uur - Prijs: € 1,25 p.p.
Gids: € 30,00 (max. 15 personen per gids) - beiaardbespeling: € 15,00