Even geduld a.u.b.

Maak een reservatie


Wandelen en fietsen

Ronse wandelen

Wil je Ronse op het gemak alleen, met zijn tweetjes of met het gezin bezoeken? Dan staan hier enkele leuke ideeën om er een leuke dag van te maken...

iWalk: Ontdek Ronse met een virtuele gids.
Download gratis een geleide wandeling van 4 km als podcast. De audio-rondleiding beluister je ter plaatse op je eigen iPod. Je gaat ongeveer 1 uur op stap. Een virtuele gids leidt je rond in de stad en vertelt je weetjes en historische feiten.

Wandelen in het centrum van Ronse
Wil je meer weten over alle weetjes en interessante feiten van onze stad? Dan is een stadswandeling zeker je ding. Heb je zin om Art deco in Ronse te ontdekken? Of een textielwandeling waarbij beknopt de bezoeker de merkwaardige geschiedenis van het textielverleden van Ronse krijgt.

Bewegwijzerde wandelroutes in de natuur
Wist je dat op een paar kilometer van het centrum verschillende bossen, uitgestrekt over tientallen hectaren je urenlang wandelplezier kunnen geven. Het netwerk van paadjes en wegeltjes is zo uitgebreid dat je er als wandelaar altijd weer nieuwe routes blijft ontdekken.

Wandelingen onder begeleiding van een stadsgids:
Ronse kan je beter leren kennen en waarderen als je beroep doet op de deskundige uitleg van een gids van de Gidsenkring. Een wandeling duurt twee uur.
Aanvraag gids: Toerisme Ronse, maximum 25 personen per gids, prijs per gidsbeurt: € 30/uur. Er zijn verschillende themawandelingen onder leiding van een gids: Stadswandeling, Art decowandeling, Textielwandeling, Stationswandeling, Vergezichtenwandeling, Mythen en Sagen in het Muziekbos en nieuw: de wandeling "Beschermde cafés van Ronse", Stadswandeling: 'Gek, gedurfd en goedgekeurd', Stadswandeling All-in.Uiteraard zijn er ook de culinaire Trips , kindvriendelijke trips, sportieve uitstappen, bustochten en een bedrijfsbezoek mogelijk. Meer voorbeelden vind je in de brochure Tips voor Trips. Deze brochure is gratis te verkrijgen via Toerisme Ronse.

 

Ronse fietsen

Bewegwijzerde fietsroutes
Bij de dienst Toerisme vind je tal van fietsroutes, ga de uitdaging aan en wordt een Flandrien. Om je een eind op weg te helpen zijn heb je de bewegwijzerde Hermesroute en via de fietsknooppunten kom je langs de fraaiste natuurplekjes en toeristische trekpleisters.
meer info

Geleide fietstocht: een rondje textiel
De textielfietsroute, die vanuit het stadscentrum vertrekt en voor een groot deel door het ongerepte landschap van de Vlaamse Ardennen loopt, is een uitdagende tocht voor fietsers met onderweg enkele stevige kuitenbijters. Deze begeleide fietswandeling laat je kennismaken met het rijke textielverleden, met talloze industriële relicten en de vele bezienswaardigheden die de ruime omgeving van Ronse te bieden heeft. De gids zorgt voort een leerrijke begeleiding. Een goed uitgeruste fiets met versnellingen is onontbeerlijk.
Duur: ca. 3 uur - Gids: € 90,00 (maximum 15 personen per gids)
Praktisch: er zijn 2 stops voorzien, consumpties dienen ter plaatse betaald te worden

Meer info en tips vind je in de brochure Tips voor Trips. Deze brochure is gratis te verkrijgen via Toerisme Ronse.

 

Ronse beleven

Stadsspel: koningin van de Vlaamse Ardennen
Een originele stadsverkenning waarbij avontuur, recreatie, cultuur en gastronomie door mekaar verweven zijn. Tijdens de stadsrally wordt intellect, oriëntatievermogen, zin voor avontuur en parate kennis op de rooster gelegd.

Spy on the move
Bij een transport zijn 2 gevaarlijke spionnen ontsnapt, deze 2 vormen een ernstige bedreiging voor de stad. Kan jij met je collega's, vrienden of familie deze spionnen tijdig vatten, zodat de Ronsenaars terug opgelucht adem kunnen halen?

Snor snor met de vespa
De Ronde van Vlaanderen spreekt tot de verbeelding! Het schitterende landschap van de Vlaamse Ardennen is dan ook een ideaal decor voor een vespatrip. Trommel collega's of vrienden bij elkaar en beleef deze unieke ervaring.
Start vanuit Ronse!
Info en reservatie: vespatrips: +32(0)477/41 26 74

 

Ronse culinair

Geleide proevertjeswandeling
Tijdens de wandeling krijg je op verschillende locaties de gelegenheid om te
proeven van allerlei lekkernijen uit de vier windstreken. Je proeft in een gezellig
zuivelwinkeltje van onze Ronsische Hoge Motekaas met lokale mosterd. In een
streekwinkel proef je van een Ronsisch Bommelkie, een lokaal gebakje, en ook
een bezoek aan chocolatier Hermes staat op het programma. De wandeling
wordt afgesloten met een Ronsisch biertje naar keuze. Kortom deze smakelijke
wandeling prikkelt je zintuigen.
Duur : ca. 3 uur
Start : 13u30 - Einde : 16u30
Prijs hapjes : € 9,00 p.p.
Gids : € 90,00 (3u) - (max. 15 personen)
Praktisch : niet mogelijk op maandag, dinsdag, vrijdag en zondag

Walking dinner
Maak op een originele maar vooral smakelijke manier kennis met Ronse. Drie
restaurants serveren elk een stukje van het verrassingsmenu. Onze ervaren
stadsgidsen staan klaar om je van aperitief tot dessert rond te leiden in Ronse.
Je ontdekt een verrassende stad terwijl je smaakpapillen worden verwend.
Duur : ca. 4u30
Start : 18u - Einde : 22u30
Prijs menu : € 39,00 p.p. voor 3 culinaire stops
(cava met 3 aperitiefhapjes + voorgerecht met 1 glas wijn
+ hoofdgerecht met 1 glas wijn + dessertbordje en koffie)
Gids : € 129,00 (gidsbeurt + maaltijd gids inbegrepen, maximum : 25 personen)
Praktisch : Niet mogelijk op maandag, donderdag, zaterdagmiddag
en zondagavond

Culinaire stadswandeling
Een stadswandeling waarbij een gids plaatselijke anekdotes en legendes vertelt in combinatie met een streekbiertje in een typisch café... Wie kan hier neen tegen zeggen? Echt iets voor levensgenieters!
Gids: € 30,00/uur (max. 25 personen per gids)
Combineer deze stadswandeling met dit lekkers:
• Koffie + 'Bommelkie' : € 3,50 p.p.
• en/of 1 Ronsisch bier : € 3,00 p.p.
• en/of 1 Ronsisch bier + Hoge Motekaas : € 6,00 p.p.
• en/of 1 Aperitief 't Ronsenaarke (op basis van picon) : € 3,50 p.p.
meer info over al dit lekkers?

NIEUW: » Wandeling 'Beschermde cafés' in Ronse : 'van tap tot tegeltableau'
Ontdek onder leiding van een gids de 3 beschermde cafés van Ronse, die dankzij hun mooie tegeltableaus sinds dit jaar zijn opgenomen op de lijst van beschermde monumenten. Er wordt o.a. een stop voorzien in 'Den Dragonder', het estaminet van het Must 'wonen' (museum voor textiel) waar een degustatie van een Ronsenaarke (het Ronsisch aperitief) op het programma staat. Vervolgens zullen een aantal volksspelen kunnen uitgetest worden. Onze gids begeleidt je verder op een zoektocht naar het vroeger en nu van de Ronsische cafés. De wandeling wordt natuurlijk beëindigd met een degustatie van een Ronsisch streekbiertje.
Duur : van deze wandeling met volksspelen : ca. 3u
Gids : € 90,00 (max. 15 personen)
Inkom Must - Museum voor textiel + volksspelen : € 3,00 p.p.
Aperitief 't Ronsenaarke + 1 Ronsisch bier : € 5,00 p.p.

Oudenaarde Stadswandeling

Oudenaarde heeft sinds 2008 een gloednieuwe voetgangersbewegwijzering naar de voornaamste historische gebouwen en toeristische attracties. Volgende monumenten en plaatsen zijn voorzien van een drietalige historische duiding:
Liedtspark, Tacambaroplein, Kleine Markt, abdij Maagdendale, stadhuis, Pamelekerk, Sint-Walburgakerk, oud O.-L.-Vrouwhospitaal, begijnhof en Huis de Lalaing.
Op de Grote Markt (hoek stadhuis) en op het Droesbekeplein staan twee infopanelen met stadsplattegrond en historiek van de stad.

Aan deze signalisatie is ook een stadswandeling gekoppeld, die twee lussen omvat van een viertal kilometer: 

  • De eerste lus doet de historische kuip aan met de voornaamste historische monumenten en de Pamelewijk (rechteroever Schelde).
  • De tweede lus doet het 19de-eeuwse Oudenaarde aan met een wandeling door het stadspark en de fabrieks- en stationswijk. 

Deze is te koop aan 1,50 € bij de dienst toerisme of via onze bestelbon.

OUDENAARDE BY NIGHT

 

Maak kennis met de voornaamste historische monumenten tijdens een boeiende en feeërieke avondwandeling. Via de Grote en Kleine markt wandelen we naar het begijnhof om de verlichte Scheldekaaien en de wijk Pamele te bereiken. 

De wandeltocht brengt je via enkele fraai verlichte pleinen terug naar het startpunt.

  • Vertrek: Dienst toerisme, Glazen Huis
  • Duur: 2 uur
  • Prijs: 50 € voor de gidsbeurt
  • Met gids en na afspraak met de dienst toerisme